Boek: Stoppen met Vlees

Boek: Stoppen met Vlees

Heb je niet genoeg aan alle artikelen die je op De Vegansoof vindt? Of wil je je misschien gewoon wat meer verdiepen in een specifiek onderwerp? In onze categorie ‘literatuur’ bespreken we interessante boeken gerelateerd aan veganisme. We bijten de spits af met Stoppen met Vlees.

Stoppen met vlees is geschreven door Robert Bridgeman, die meerdere boeken op zijn naam heeft staan en ook documentairemaker, spreker en coach is. Voor dit boek is hij in gesprek gegaan met Nederlandse wetenschappers, activisten en bekende (vegetarische) Nederlanders om te spreken over de consumptie en productie van vlees. Uiteraard zijn er al veel boeken over dit onderwerp geschreven, maar wat dit boek uniek maakt is dat het alleen gaat over de vleesindustrie in Nederland. Dus geen ‘ver van mijn bed show’ of ‘in Nederland gebeurt dit niet’ praktijken. Keiharde cijfers die laten zien dat het ook in ons land slecht is gesteld met de bio-industrie. Dit boek is het resultaat van een (persoonlijk) onderzoek van Bridgeman om zijn eigen footprint en die van zijn gezin te verminderen. Hij heeft zijn bevindingen samengevat in dit boek, zodat ook anderen bewust de keuze kunnen maken om te minderen (of stoppen) met vlees.

De macht ligt bij de vork

Het boek heeft tien hoofdstukken die elk een ander onderdeel van de vleesindustrie of – consumptie belichten. Zo passeren gezondheid, dierenintelligentie, dierenleed, de bio-industrie, het klimaat en zelfs de schuldvraag de revue. Dus pas op: eigenlijk heb je na het lezen van dit boek geen enkele (goede) reden meer om niet te stoppen met vlees 😉 Wat het boek afwisselend maakt is dat er door het boek heen diverse bekende Nederlanders aan het woord komen zoals Lisa Steltenpol (vegan diëtist), Henny Huisman (presentator), Hans Dagevos (consumptiesocioloog), Guido Weijers (cabaretier), Karen Soeters (animalstoday.nl en directeur Nicolaas G. Pierson Foundation) en Jaap Korteweg (oprichter De Vegetarische Slager). Maar Bridgeman spreekt ook met (biologische) boer Gerjo en studenten uit de branche, wat interessante gesprekken oplevert.

Het boek is praktisch ingestoken, maar bevat ook een aantal filosofische invalshoeken. Voornamelijk in het hoofdstuk ‘Zijn dieren intelligente wezens?’ waarin hij een aantal filosofen aanhaalt en onder andere speciesisme bespreekt. Verder maken de cijfers die worden genoemd alles héél concreet. Ik heb al flink wat boeken over dit onderwerp gelezen (en de nodige documentaires gezien), maar toch blijven de cijfers en de misstanden in deze industrie confronterend. Vooral ook omdat deze cijfers dus alleen over Nederland gaan. Wist jij bijvoorbeeld dat er in Nederland op jaarbasis 450 miljoen dieren worden geslacht? Dit zijn er zo’n 27 per Nederlander per jaar. Omgerekend tussen de miljoen en 1,6 miljoen per dag. Per minuut betekent dit 1 koe, 1 lam, 3 kalveren, 28 varkens en 1093 kippen. PER MINUUT!

Het boek eindigt positief met het hoofdstuk ‘Toekomstmuziek’ waarin diverse opkomende alternatieven voor vlees worden besproken. Daarnaast maakt Bridgeman het heel praktisch met ‘Dit kan jij doen om te stoppen met vlees’ en ‘Hoe motiveer ik anderen om te stoppen met vlees’.

Conclusie

Stoppen met vlees is een praktisch boek dat veel kanten van de bio-industrie en vlees eten belicht. Omdat er zoveel verschillende onderwerpen worden besproken is het is niet erg verdiepend, maar het geeft een heel duidelijk en compleet beeld van alles wat te maken heeft met vlees eten. Enige kleine minpuntje van het boek is dat ondanks dat de onderwerpen ‘melk’ en ‘eieren’ wel aan bod komen, de insteek van het boek alleen ‘stoppen met vlees’ lijkt te zijn.

Maar als je nog niet heel lang met het onderwerp bezig bent: zeker lezen!

Wil je na (of voor) het lezen van dit boek meer weten over stoppen met vlees? Het boek is onderdeel van een groter project. Zo is er ook een website Stoppen met Vlees waar je blogs kunt lezen én verschijnt er 19 januari 2019 een documentaire.


Algemene info

Titel: Stoppen met Vlees – Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees
Auteur: Robert Bridgeman
Aantal pagina’s: 208
Taal: 
Nederlands
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2018
ISBN: 978 90 468 2357 6

Moeilijkheid: Makkelijk/Gemiddeld

Foto door: Miranda CollardGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *