Boek: Vystopia

Boek: Vystopia

Vystopia: The Anguish of Being Vegan in a Non-Vegan World is niet een standaard boek over veganisme. Geen cijfers of feiten over hoeveel dieren er dagelijks vermoord worden, maar een heel boek vol over hoe het is om als vegan te leven in een wereld die verre van diervriendelijk is. Eigenlijk valt dit boekje (het heeft maar 128 pagina’s) dan ook meer in de categorie psychologie (en zelfhulpboek) dan in de categorie filosofie, maar toch is het het bespreken waard. 

Vystopia is geschreven door Clare Mann. Een vegan psycholoog en psychotherapeut uit Australië. Mann ziet in haar praktijk veel vegans met psychische problemen of eetstoornissen die naar haar zijn doorgestuurd door andere hulpverleners. Mann ontdekte dat de kern van deze problemen bij eigenlijk iedereen terug te leiden zijn naar het feit dat ze net hebben ‘ontdekt’ op welke schaal dieren in onze maatschappij worden uitgebuit, mishandeld en vermoord. Ze zag hierin een patroon en kwam met een nieuwe term: vystopia.

vystopia
[vis-to-pee-uh]

noun

  1. Existential crisis experienced by vegans, arising out of an awareness of the trans-like collusion with a dystopian world.
  2. Awareness of the greed, ubiquitous animal exploitation, and speciesism in a modern dystopia.

Living in a world that doesn’t seem to care

Dit boek is geschreven voor vegans die het lastig vinden om om te gaan met de gevoelens van onmacht en verdriet die bij het vegan-zijn komen kijken. Maar ook hoe je als vegan moet omgaan met non-vegans die niet begrijpen hoe heftig die gevoelens (kunnen) zijn. Deze gevoelens zijn volgens Mann een hele normale reactie voor iemand die erachter komt op welke extreme schaal dieren in onze maatschappij worden mishandeld. Dat is ook de reden dat ze dit boek heeft geschreven. Ze wil laten zien dat deze gevoelens normaal zijn en dat ze niet perse als ‘psychische aandoening’ moeten worden bestempeld.

“Like many who have made the journey before me, the discovery of systemised torture and cruelty to animals within our modern society left me horrified. I experienced similar symptoms to those of my vegan clients. Did this mean I was mentally ill, or were my respones an understandable and necessary response to the horror of the cover-up I had discovered? I believe it is the latter.” p. 27

De eerste drie hoofdstukken van het boek gaan voornamelijk over de gevoelens van onmacht en verdriet die vegans hebben door te leven in een wereld die ze (ineens) niet meer begrijpen. Je hele kijk op de wereld is in één klap veranderd. Je krijgt in deze hoofdstukken onder andere meer inzicht in waar je gevoelens vandaan komen. Mann legt dit heel begrijpelijk uit in hoofdstuk 2, waarin ze bespreekt dat deze gevoelens vergelijkbaar zijn met het verhuizen naar een land waar je niemand kent en de taal niet spreekt. Waarschijnlijk voel je je dan ook eenzaam, bang en wanhopig.

In hoofdstuk 4 bespreekt Mann hoe relaties met familie, vrienden en kennissen die niet vegan zijn ineens kunnen veranderen, omdat je elkaar totaal niet meer begrijpt. Ze beschrijft dat het een veelvoorkomend probleem is onder vegans dat familie en vrienden niet zien wat de vegan wel ziet. En dat dat heel lastig en frustrerend is. Dit versterkt alleen nog maar meer de gevoelens van eenzaamheid en verdriet. Mann bespreekt in alle hoofdstukken ook verhalen van haar cliënten. Ze omschrijft met welk ‘probleem’ ze bij haar terecht zijn gekomen en hoe ze de situatie hebben verbeterd. Dit maakt het heel tastbaar en herkenbaar.

“One of the symptoms of vystopia is loss and grief for how the world used to be. Vegans often report desperately trying to hold on to their existing friends but claim that things ‘just don’t feel the same’.” p. 78

In de laatste hoofdstukken geeft Mann tips hoe je met je gevoelens om kunt gaan en hoe je het gesprek met non-vegans in je omgeving (op een goede manier) kunt aangaan.

CONCLUSIE

Vystopia zal waarschijnlijk voor veel vegans fijn zijn om te lezen. Het is een (h)erkenning van de minder fijne gevoelens die je (mogelijk) ervaart, omdát je vegan bent. Na het lezen van dit boekje begrijp je beter waar die gevoelens vandaan komen (en dat ze dus heel normaal zijn) en mogelijk haal je er wat tips uit hoe je er iets beter mee kunt omgaan. Het is een origineel boekje, want tot nu toe (zo ver ik weet) is het one of its kind.


ALGEMENE INFO

Titel: Vystopia – The Anguish of Being Vegan in a Non-Vegan World
Auteur: Clare Mann
Aantal pagina’s: 128
Taal: 
Engels
Uitgever: Communicate31 Pty Ltd
Jaar: 2018
ISBN: 978 0 9873461 9 3

Moeilijkheid: Makkelijk/Gemiddeld

Foto door: Miranda CollardGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *