Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet
Leestijd: 4 minuten

De Achterhoek,

Tegenwoordig woon ik in Rotterdam, maar mijn wortels liggen in de Achterhoek. Daarom vind ik het leuk om af en toe naar de Achterhoek op vakantie te gaan. Zo ging ik afgelopen zomer met mijn vrouw in deze regio op vakantie. Echter was dit de eerste keer dat we er als veganist naar toegingen. In de Randstad schieten de vegan eetgelegenheden als tofu uit de grond, maar hoe zou dit in de Achterhoek zijn…?

Goedenavond, wat mag het zijn?
Hallo, kunnen wij hier veganistisch eten?
Vegetarisch? Maar natuurlijk!
….Nee, VEGANISTISCH!
Uhmmmm, u bedoelt ook geen melk enzo?
Inderdaad.
We kunnen iets met ei maken??

Plantaardig zegt u? Ja hoor, we kunnen het vlees weglaten…
Geen dierlijke producten….
Niks dierlijks?
Nee
Broodje kaas dan misschien??

Twee koffie met sojamelk alstublieft…
Soja? Hebben we niet.
Havermelk dan?
Ook niet.
Kokosmelk?
Nee…
Amandelmelk dan misschien??
Nee alleen ‘gewone’ melk.
Tweemaal zwart dan graag!

Met een uitzondering daar gelaten waren dit de dagelijkse taferelen in onze geliefde Achterhoek. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet!

Het is ook niet zo verwonderlijk dat veganisme hier nog onbekend is. Deze streek leeft voornamelijk van de vee-industrie. Dieren zijn hier niet meer dan consumptieartikelen. Behalve honden en katten dan, want dat is anders natuurlijk 😉 We eten natuurlijk van nature dieren, we hebben dit altijd zo gedaan. We hebben eiwitten nodig. En calcium voor onze botten (melk de witte motor). En daarbij worden dieren ‘humaan’ geslacht. Kortom, we zijn van nature carnivoren, getuige onze enorme snijtanden en onze enorme sprintsnelheid waarmee we zonder ons al teveel in te spannen een konijn of een hert kunnen vangen én deze met onze blote handen kunnen verslinden! Toch?

De Engelse krant, the Guardian heeft recent een artikel gepubliceerd met daarin de resultaten van de laatste onderzoeken die uitwijzen dat de vee- en zuivelindustrie een van de grootste (zo niet dé grootste) vervuilers van deze planeet is.

Daarnaast is een plantaardig dieet het beste voor ons mensen om gezond te blijven. We zijn van nature namelijk herbivoren. Als je alleen al kijkt naar ons enorm lange darmstelsel. Lange  darmen zijn bedoeld om plantaardig voedsel rustig te verteren. Terwijl vleesetende dieren korte darmen hebben, zodat ze de resten van rottend vlees, na opname van de voor hen nodige voedingsstoffen, weer zo snel mogelijk kunnen afscheiden.

En tot slot kun je je afvragen waarom wij als dierenvrienden, want dat zijn we tenslotte, jaarlijks totaal onnodig 550 miljoen dieren in dit kleine landje naar de slacht brengen (omgerekend 1,5 miljoen dieren per dag).

Tot zover de feiten op een rij.

Ik laat de Achterhoek even voor wat het is en kijk naar heel Nederland. Een gedeelte van de Nederlanders is gewoon nog niet op de hoogte van de feiten en daarom kun je ze dus niet kwalijk nemen dat ze doorgaan met het consumeren van dieren. Na het lezen van dit artikel hoop ik niet meer trouwens. 😉 

Echter, de pijnlijke waarheid is dat er ook een deel van de Nederlanders wel degelijk op de hoogte is van bovenstaande feiten. Vrijwel elke Nederlander heeft toegang tot het internet.

En ik vermoed dat de meesten ook wel eens een documentaire hebben gezien zoals ‘What the Health, Cowspiracy, Forks over Knives, of de pas verschenen film Dominion. (Zo niet, dan kan ik jullie deze films van harte aanraden om meer te weten te komen over hoe het er in de vee- en zuivelindustrie aan toegaat en wat het eten van dierlijke producten met onze gezondheid en het milieu doet.)

Waarom gaan de meeste mensen na het zien van de feiten dan toch door met hun vlees- en zuivelconsumptie?

Cognitieve dissonantie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was voedsel schaars. Met name aan het einde van de oorlog toen de Hongerwinter aanbrak. Toen de oorlog voorbij was, was er een groot voedseltekort. Veel mensen die de oorlog overleefd hadden, hadden daardoor flinke voedseltekorten opgelopen. De meest snelle en efficiënte manier om deze tekorten weer aan te vullen was door het eten van vlees en zuivel. Dieren waren snel beschikbaar en konden gemakkelijk worden vermenigvuldigd. Plantaardig voedsel verbouwen ging veel langer duren en was ook lastig doordat er veel land verwoest was door de oorlog. Door deze aanpak sterkte de uitgehongerde bevolking weer aan en kregen ze de kans om het land weer op te bouwen, maar ook om zichzelf massaal voort te planten. De babyboomgeneratie ontstond. Er was dus wederom veel meer voedsel nodig en de vee- en zuivelindustrie breidde zich uit tot naar wat vandaag de dag de bio-industrie is. De economie floreerde er goed op en Nederland kwam er weer bovenop. De vraag naar vlees en zuivel nam toe, dus moest het aanbod ook groter en groter worden.

Er zat echter ook een keerzijde aan: steeds meer mensen werden te zwaar, maar ook ziek.

Kanker, diabetes, beroertes, artritis, en ga zo maar door. Hoe kon dit gebeuren, we hadden elkaar toch verteld dat het eten van dierlijke producten zo gezond was? Ook nam de milieuvervuiling toe en daarbij ook de klimaatverandering. Nederland was op dit gebied exemplarisch voor wat er ook in de rest van de wereld gebeurde na twee wereldoorlogen.

Veel wetenschappers gingen onderzoek doen naar verbanden tussen ons voedsel en de gezondheidsproblemen die ontstonden. Ook onderzochten ze de verbanden tussen de veeteelt en onze milieuproblematiek. De resultaten heb ik hier boven genoemd.

Waarom gaan de meesten van ons dan toch door om vast te houden aan het verhaal wat ons verteld is? Dit heeft te maken met evolutie. In onze genen is vastgelegd dat het altijd beter is om de kudde te volgen. Het was vroeger gevaarlijk om tegen de massa in te gaan, het kon zelfs je dood worden. Onbewust vechten we dus om maar bij de kudde te blijven, ook al zeggen de feiten nu dat de kans op overleving juist groter is als je de kant van de minderheid kiest (veganisten). Je voelt een diepe angst in je opkomen als iemand je de feiten presenteert en je confronteert met de realiteit. Je verdedigingsmechanismen treden in werking en door middel van allerlei drogredenen, blijf je goedpraten voor jezelf wat krom is. Dit heet cognitieve dissonantie. En tegenwoordig kan het tot de dood leiden. Niet alleen de dood van miljarden dieren, maar ook tot je eigen dood als je vroegtijdig sterft door overgewicht, het klimaat, of een van de vele welvaartsziekten die ons land ‘rijk’ is.

Remi ter Haar

Photo by Kira Laktionov on UnsplashGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *