Compassie

Compassie

Mama roept vanuit de keuken naar boven, waar ik me aan het klaarmaken ben om naar school te gaan:
“Remi wat wil je op je brood? Ik heb kaas, worst of chocopasta.”
“Kaas mama, lekker veel kaas!”
“Ok jongen, ik zet nu nog even een glas melk voor je neer. Wel opdrinken he? Daar wordt je groot en sterk van!”

…welk verhaal wordt ons verteld?

Schoolreisje. Een grote bus staat met ronkende motor te wachten voor het schoolplein. Dit is de spannendste dag van het jaar! We gaan die dag met groep 7 naar Ponypark Slagharen. Veel leuke attracties maar vooral een keer paardje rijden! De paardjes vinden het ook leuk. Een feest voor iedereen!

…welk verhaal wordt ons verteld?

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik zal gelijk met de deur in huis vallen; we zijn als kind massaal voorgelogen. Van melk van andere diersoorten wordt je niet groot en sterk, maar krijg je broze botten. Kaas en worst zorgen voor vele nare ziektes, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, beroertes en kanker. En paarden vinden het waarschijnlijk helemaal niet zo leuk als er heel de dag jengelende kinderen op hun rug zitten terwijl ze vele rondjes moeten lopen in de brandende zon.

“Van melk van andere diersoorten wordt je niet groot en sterk, maar krijg je broze botten.”

Binnenkort verschijnt de film Dominion (lees een uitgebreide review op Graswortels.nl). Een film over hoe de mensheid is gaan heersen over het dierenrijk. Een film over hoe ‘fijn’ de dieren dit wel niet vinden. Er is echter maar één reden dat we zo met dieren omgaan: het is omdat we leven naar het verhaal dat ons is verteld. Zo zijn we opgevoed en geconditioneerd. Het is het verhaal dat we onszelf daarom vandaag de dag nog steeds vertellen.

Verhalen zijn zo overtuigend dat er hele wereldrijken op zijn gebouwd en oorlogen door zijn begonnen. Ze zijn zo sterk, dat ze het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Tussen ontwikkelingswerk gaan doen in Afrika of jezelf opblazen in de metro. Maar ook in het dagelijks leven bepalen verhalen die ons worden verteld hoe wij omgaan met onze buurman uit Syrië, wat wij in ons boodschappenkarretje stoppen en of dat we wel of geen rommel op straat gooien.

Daarom vertel ik jullie dit verhaal. Voor sommigen misschien een nieuw verhaal; het verhaal van compassie. Compassie voor elkaar, voor de dieren en voor moeder aarde.

Compassie is zo krachtig omdat het enerzijds onze omgeving beïnvloedt, maar anderzijds ook gelijk onszelf. Als jij vanuit compassie gaat leven, zal jouw levensverhaal mooier worden. Je zult hierdoor een positiever zelfbeeld krijgen, omdat je jezelf een beter verhaal te vertellen hebt. Als je positiever naar jezelf gaat kijken, zul je meer liefde voor jezelf gaan voelen. Deze liefde kun je vervolgens weer omzetten in compassie voor de ander.

“Als jij vanuit compassie gaat leven, zal jouw levensverhaal mooier worden.”

Andersom werkt het ook. Negatief gedrag naar je omgeving zorgt ervoor dat je jezelf weinig positiefs te vertellen hebt. Dit creëert pijn, wat de voedingsbodem is voor destructief gedrag naar je omgeving. En vice versa. Het is een vicieuze cirkel.

Jezelf in de spiegel 1000 keer vertellen dat je mooi bent werkt niet. Andere keuzes maken werkt wel. En dan kom ik bij het onderwerp veganisme.

Veganisme is de sleutel naar positiviteit op elk gebied van je leven. Als je veganisme als levensfilosofie aan neemt, creëer je een basis waarop je de rest van je leven zal gaan floreren. Je draagt niet meer bij aan dierenleed en streeft ernaar om dit ook door te trekken naar hoe je omgaat met het milieu en de mensen om je heen. Je gaat een nieuw verhaal leven, waardoor je jezelf, en op een gegeven moment ook je omgeving, een nieuw verhaal te vertellen hebt.

Het verhaal van compassie.

Remi ter Haar

Photo by Bobbo Sintes on UnsplashGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *