In gesprek met: Remi ter Haar

In gesprek met: Remi ter Haar

Het is woensdag 18 juli 2018 in een vegan eetgelegenheid in Rotterdam. Tijdens mijn lunchpauze zal ik Remi ter Haar (oprichter van De Vegansoof), die ik in mei 2018 heb leren kennen, interviewen. Even goed gehumeurd als de andere keren dat ik hem trof komt Remi binnen. Met een brede glimlach schudt hij me de hand en vraagt hoe het gaat. Hij stelt me voor aan Eva, zijn echtgenote, die mij ook eens wil ontmoeten. Remi en Eva wonen nu ongeveer vijf jaar samen in Rotterdam. Plechtig belooft Eva dat ze zich afzijdig zal houden tijdens het interview.

Remi is nog niet heel lang veganist, hoewel je dat niet aan zijn overtuigingen merkt. In de zomer van 2017 keek hij de documentaire ‘What The Health’ waarna hij besloot om vegetariër te worden. Al snel kwam hij tot de conclusie dat vegetariër zijn ‘een wassen neus’ is. Het zou een verschuiving van het probleem zijn. Sterker nog: de zuivelindustrie kwalificeert hij als ernstiger dan de vleesindustrie. “Bij de vleesindustrie wordt het dier vetgemest en geslacht en heeft het een rotleven. Maar bij de zuivelindustrie begint het met het verkrachten van de koe.” Kunstmatige inseminatie. Remi legt verder uit: “Ja, klopt. En dat is verkrachting. Als wij mensen dat bij elkaar zouden doen dan is het verkrachting, dus waarom bij een koe niet? Dan wordt de koe zwanger en mag dan in een klein hokje dik en zwanger worden. En als het zo ver is en het kalf wordt geboren, dan wordt het kalf vrijwel gelijk bij haar weggehaald. De koe heeft dagen, wekenlang, verdriet. De melk die voor het kalf bedoeld is, die gaan wij als mensen opdrinken. En door het vele melken van de koe wordt de koe zo ziek en uitgeput, dat ze niet meer genoeg melk kan geven, en alsnog wordt geslacht“.

“Bij de vleesindustrie wordt het dier vetgemest en geslacht en heeft het een rotleven. Maar bij de zuivelindustrie begint het met het verkrachten van de koe.”

Remi besloot dat hij veganist wilde worden. “Waarom? Ik wil niet meer bijdragen aan dierenleed.” En dat doet de vegetariër nog behoorlijk. Het dierenleed anno 2018 noemt Remi misdadig: “Er worden elke dag opnieuw duizenden dieren gemarteld en onverdoofd geslacht – omdat verdoving lang niet altijd werkt. Het is gewoon – die dieren die hebben geen leven zo. Vanaf dat ze geboren worden totdat ze dood gaan is het een martelgang. En dat gebeurt gewoon onder onze neus. En dat moet stoppen! Daar zal ik alles aan doen.

Remi ter Haar
Remi ter Haar – Oprichter van De Vegansoof

Aanvankelijk ging een plantaardig dieet Remi echter niet makkelijk af: “Ik merkte dat ik best wel verslaafd was aan lekkere gebakjes en andere dingetjes, waar toch nog een spoortje melk of ei in zat.” Toen hij dierlijke producten uit zijn voeding wegliet, merkte hij dat hij heel eenzijdig begon te eten. Zijn redding verscheen in de vorm van Tom en Cilla van Vegan Animal, die voor hem en Eva vegan voedingsschema’s opstelden. Dat heeft geholpen. Remi en Eva eten nu lekker en gezond plantaardig voedsel. Ze reduceren het gebruik van dierlijke producten zoveel als mogelijk is. Wijn, auto’s, tandpasta, shampoo; je verwondert je soms over de goederen waar dierlijke producten in verwerkt zitten of waar op een andere wijze dierenleed aan gepaard is gegaan. “Ik probeer er op een ontspannen manier mee om te gaan. Dat werkt voor mij het beste. Gewoon rustig dingen uitzoeken en steeds weer kijken – hoe kan ik een stapje in de goede richting nemen?

Remi, die eerder op Facebook de Dirkjan fanpagina aanmaakte (die inmiddels 207.686 leden heeft), besloot zijn talent in te zetten voor het veganisme. In december 2017 richtte hij de Facebookpagina De Vegansoof op, zodat veganisten filosofische vraagstukken over hun levensstijl met elkaar kunnen delen. Hij wijst erop dat doordat de maatschappij verandert, de definitie van veganisme ook verandert. En dat vindt hij maar goed ook “…omdat uit wetenschappelijke onderzoeken ook steeds weer nieuwe inzichten naar voren komen. Naar de definitie van veganisme moet je altijd op zoek blijven. En daarvoor moet je met elkaar in debat en een middenweg vinden. En daarvoor is De Vegansoof, om dat debat steeds te blijven voeren.” Hoewel een veelheid aan definities voor hetzelfde begrip de wereld niet altijd goed doet is het duidelijk waar hij op doelt: je moet voortdurend bereid zijn om je handelen aan te passen op basis van nieuwe inzichten. Het mag overigens duidelijk zijn dat de 1207 leden van De Vegansoof er voor Remi nog lang niet genoeg zijn.

Ik leg Remi uiteraard ook nog een Soof voor:

Stel dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat je als veganist 5 jaar korter zou leven dan als vegetariër of als vleeseter, zou je dan nog steeds veganist zijn?

Ja, omdat ik geloof in compassie. En ik geloof ook dat het leven niet stopt als je dood gaat. En ik geloof ook in karma. En ik geloof dat als je in het leven dat je hier leidt goed doet voor anderen, voor dieren en onze planeet, dat je dat vanzelf terug krijgt. En is dat niet in dit leven, dan zal het na onze dood op een positieve manier terugkomen bij ons of bij onze nabestaanden.

Dan ga ik het nog iets aanscherpen. Stel je voor dat er na dit leven niets is. Stel dat wetenschappers dat dusdanig kunnen aantonen dat je daarvan overtuigd bent. Dus je kunt je alleen richten op je aardse leven. Ben je dan nog steeds veganist?

Ja. Want anders heb je vijf jaar langer leed veroorzaakt. En dan? Dan leef je langer, maar met een schuldgevoel. Hoe gelukkig ben je dan? Dus liever iets minder lang, maar met een goed geweten.

In juni 2018 lanceerde zijn ‘team’, zoals hij het noemt, de website van De Vegansoof. De website is uiteraard toegankelijk voor hen die niet op Facebook zitten. Maar de belangrijkste meerwaarde zit in de blogs, essays, verslagen van gevoerde acties, boekverslagen, en – dit is met veel plezier de eerste – interviews die op de website worden aangeboden. “Het moet gewoon echt groot worden om uiteindelijk een grote verandering teweeg te kunnen brengen.” En die verandering is mogelijk volgens Remi, die optimistisch ingesteld is: “Ik denk dat iedereen [in Nederland] over 10 jaar alleen nog maar plantaardig eet. En over 20 jaar zijn ook alle dierlijke producten uit andere producten gehaald.

“Ik geloof dat als je deze problematiek wil aanpakken, dat je niet zonder humor kunt.”

Remi haast zich om daaraan toe te voegen dat De Vegansoof ook gewoon is bedoeld om lol te maken met elkaar. “Niet omdat we het niet serieus nemen. Maar ik geloof dat als je deze problematiek wil aanpakken, dat je niet zonder humor kunt. Omdat het zo’n zware, heftige, problematiek is.” Er gaan veel emoties mee gepaard. “Ja, veel emoties. En ook mensen die erdoor getraumatiseerd worden. Dan geloof ik dat je zonder humor met elkaar in een depressie komt en helemaal niet meer vooruit komt. Dus het is voor mij heel belangrijk om met elkaar lol te maken. Soms gewoon met allerlei gekkigheid erbij op zijn tijd – en dat zit ook in mij als persoon.” Wellicht is dat een coping-mechanisme, zoals je dat ook ziet bij onder andere defensie, de politie, de brandweer en de ambulance. “Mijn eigen leven is ook niet makkelijk geweest. Maar door mijn humor heb ik denk ik toch de zaken overwonnen en leid ik toch een stabiel en gelukkig leven met mijn vrouw. Niet dat ik er al ben. Je bent er nooit helemaal.

Op de vraag wat hij verder nog wil zeggen tegen de lezer antwoordt Remi: “Doe wat je kan en laat jezelf niet veroordelen door andere mensen die verder zijn dan jij. Kijk voor jezelf wat je kunt doen op het gebied van meer veganistisch leven. Elk klein stapje is een overwinning. En volg je eigen tempo en vraag hulp bij de dingen die je niet alleen kunt. Maar geef nooit op.” Wanneer Eva lacht om mijn toevoeging ‘en blijf lezen op De Vegansoof’ onderschrijft Remi die. “Blijf natúúrlijk lezen op De Vegansoof. En nodig andere mensen uit.

Bart Collard

Foto’s door: Bart Collard4 thoughts on “In gesprek met: Remi ter Haar”

 • ガールズちゃんねる、ガールズスレッド、シークレットトークに現れる姓名判断士市木由み華先生と毒島あぐり先生、そしてネットアイドルのなるみんこと桑田成海は3女神

 • こんにちは。
  パワハラ指切断でおなじみのド屑県香川のド屑企業フジフーヅでございます。
  裁判も会社ぐるみで偽証をして無事乗り切ったド屑でございます。
  餃子シュウマイなどをスーパーで販売しております。
  店頭で見かけましたらそのときはご購入のほどどうかよろしくお願い致します。

 • Mooi eerlijk en transparant,
  al blijft de soof me triggeren, wamt stel er is niets, en het maakt op aarde niets uit. Wat heb je dan aan een geweten?
  Ik ga maar eens naar de facebookpagina. 😉
  Knuffel Trisha

  • Bedankt voor je reactie trisha, met die vraag loop ik ook wel eens rond, maar het feit dat je jezelf die vraag kunt stellen betekent dat de uitkomst alleen maar positief kan zijn. Soof daar maar eens over na 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *