Veganisme, de link tussen hart en verstand

Veganisme, de link tussen hart en verstand

Vegan zijn is hip tegenwoordig! Bedrijven hebben dit ook door en spelen hier slim op in.

Van vegan pizza’s bij Domino’s, tot vegan yoghurt van Alpro, door naar de vegan biefstuck van Vivera, om ten slotte te stranden in een bak vegan ijs van Ben & Jerry’s! Ik word erg gelukkig van alle opties die ik vandaag de dag om mij heen heb. Het is, in ieder geval in Nederland, niet moeilijk meer om plantaardig te eten.

Netflix staat bomvol documentaires over veganisme: What the Health, Cowspiracy, Forks over Knives, etc. Er zijn tal van boeken te bestellen over veganisme, om het over de shitload aan Youtube-videos nog maar niet te hebben… Op dit moment draait in de bioscoop zelfs Dominion, een indringende documentaire over de bio-industrie. Informatie ten over. Hierdoor besparen veel mensen al water, afval en bovenal dierenlevens. Thuis een beetje besparen, zal de stress bij moeder aarde een stuk bedaren!

Als je dan even inzoomt op de vegan als persoon (even wat generaliseren voor ’t gemak ;)), dan vallen er een aantal dingen op: vegans proberen te leven vanuit hun hart. Ze kiezen er bewust voor om een ander wezen niet te laten lijden ondanks dat dit kan botsen met hun eigen behoeften. Mensen die vlees eten zijn vaak de verbinding kwijt tussen het hoofd en het hart. Ze hebben 100 excuses waarom vlees eten goed en acceptabel voor ze is, terwijl de wetenschap heel stellig is over het feit dat een mens het meeste baat heeft bij een plantaardig dieet (zie bijvoorbeeld: The China Study). De verbinding met je hart is te herstellen met mes en vork. Durf jij een dier recht in zijn ogen aan te kijken, zijn strot door te snijden, het te villen, te bakken en op te eten? Nee? Dan moet je het ook niet kopen met een plasticje eromheen. Niet nodig.

“Mensen die vlees eten zijn vaak de verbinding kwijt tussen het hoofd en het hart. […] De verbinding met je hart is te herstellen met mes en vork.”

Ik kan me zo voorstellen dat de persoon die weer meer in connectie met zijn hart leeft, ook meer in contact kan staan met het hart van andere mensen en hun behoeften. Bijvoorbeeld je partner. Je durft weer meer te voelen en emoties toe te laten.

Ook zullen de ogen van de vegan opengaan en zal hij zich minder snel laten verleiden door venijnige reclamecampagnes van grote bedrijven. De vegans gaan inzien dat de werkelijke behoeften van de mens niet te koop zijn. Ze zullen ontdekken dat compassie de sleutel is naar een bevredigend bestaan en al helemaal als je compassie toont naar het dier in het slachthuis wat je persoonlijk niet eens kent. Jij doet er niet meer aan mee, jij gaat staan voor compassie! Jij gaat staan voor waarheid! Jij bent moedig, want je vaart tegen de stroom in.

Je bent een voorloper. Je zult later aan je kleinkinderen vertellen dat je als een van de eersten niet meer meedeed aan het uitbuiten van onschuldige dieren. Je zult ze vertellen dat je door familie, collega’s of vrienden soms werd uitgekotst, maar dat je standhield. Dat je vanuit je hart bent blijven leven, dat je voor compassie bent gaan staan en niet bent gezwicht voor de druk van je omgeving. Zo zul je herinnerd worden! Als held, als veganheld!

Remi ter HaarGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *