Hoe Chewbacca vegetariër werd

Hoe Chewbacca vegetariër werd

In 1999 werd ik geïnfecteerd met het Star Wars virus toen een vriend van mijn vader mijn broertje en mij mee nam naar Episode 1: The Phantom Menace. Waarschijnlijk zijn de Star Wars films de enige reden waarom ik zo nu en dan in de bioscoop te vinden ben. Buiten de hoge entertainmentwaarde zijn het films met filosofische diepgang, met name op het gebied van ethiek, religie en politiek. In december 2017 kwam Episode 8 uit, The Last Jedi. Drie weken later besloot ik vegetariër te worden (onafhankelijk van de film).

Dit korte artikel gaat over het heel subtiel promoten van vegetarisme door Disney (dat in 2012 de rechten voor Star Wars overkocht van George Lucas) in die laatst genoemde film.

De Porgs

Aan het eind van Star Wars Episode 7 vindt Rey de vermiste Luke Skywalker, die zich had teruggetrokken op de planeet Ahch-To. Op die planeet (in werkelijkheid een Iers eiland) leven kleine vogels, Porgs. De Porgs doen denken aan een combinatie van Puffins en zeehonden. Aan het begin van Episode 8 probeert Rey de vermiste Luke over te halen om met haar de strijd tegen de slechteriken aan te gaan. De harige Wookie Chewbacca en de robot R2-D2 blijven achter bij het gelande ruimteschip, de Millennium Falcon. Maar ik zal jullie niet verder vermoeien met Star Wars liefhebberij.

De betreffende scene

Chewbacca heeft een kampvuur gemaakt naast de Millennium Falcon. Aan het spit hangt een geroosterde Porg, die op deze wijze wat weg heeft van een kip. Chewie heeft een reeds geroosterde Porg in zijn handen en brengt het lijk naar zijn mond, wanneer vier zielig klinkende Porgs zijn aandacht trekken. Met grote waterige ogen kijken zij naar hun vermoorde broeder in de handen van onze held Chewbacca. Verbijsterd maakt Chewie wat geluid terwijl hij zijn armen, met daarin de geroosterde Porg, laat zakken. Een moment van bezinning? Wijzen zij hem daar op de immoraliteit van zijn handelen? Onze held kan er niet mee omgaan. Hij brult naar de vier Porgs die daarna in angst wegvliegen. Wie weet is hun laatste uur wel geslagen…

Tevreden brengt Chewbacca de geroosterde Porg weer naar zijn mond. Zijn neutralisatietechniek heeft gewerkt. Dan staat er echter weer een Porg voor hem. Grote ogen, trillende lippen en een jammerend stemmetje. Chewie kijkt naar de Porg die zijn aandacht vraagt en vervolgens naar de geroosterde Porg in zijn handen. Je ziet dat het iets met hem doet. Het raakt hem. Chewbacca beseft dat hij zo’n schattig sentiënt wezen gaat opeten. Disney brengt de Porg met grote ogen, een zielig gezicht en een trillende stem in close-up in beeld. De Porg doet duidelijk een poging Chewbacca te weerhouden van het eten van zijn soortgenoot. Maar Chewbacca haalt al brullend vocaal uit naar de Porg die wegvliegt in angst. Vervolgens bekijkt Chewie zijn avondmaal nog eens uitgebreid. Daarna brengt hij al jammerend zijn armen naar beneden en eindigt de scene.

Waar de meeste vleeseters na een directe confrontatie met hun immorele handelen luid brullen en vervolgens weer hun kippetje opeten, gaat Chewbacca een mentale transitie door. Episode 9 moet het nog gaan uitwijzen, maar Chewie lijkt vegetariër te zijn geworden.

Bart Collard


Bronnen

Star Wars. Episode 8. The Last Jedi (2017). Zie voor het betreffende fragment bijvoorbeeld (00:17-00:54):  https://www.youtube.com/watch?v=COLKO9aG8E8Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *